Næstved Skakklubs hjemmeside

Egne turneringer

DM 1939

Festskrift fra 1978

Af Poul Hage.

En af mærkepælene i Næstved Skakklubs 75-årige historie er afholdelsen af Dansk Skakunions påsketurnering i 1939. Rammen om begivenheden var "Bygningen", dette traditionsrige sted ved Munkebakkens fod, som har haft så stor betydning for Næstveds kulturelle liv, før lokalerne måtte overlades til et af vor tids altopslugende supermarkeder.

Påsketurneringen i 1939, som afvikledes fra d. 5. - 10. april, talte 136 deltagere, efter tidens forhold et højt antal, men for intet at regne mod de 367 tilmeldinger til Dansk Skakunions jubilæumsturnering i Horsens i år.

Landsholdsklassen var i 1939 stærkt besat, alle 10 mødeberettigede spillere var til stede, da startskuddet lød. Da sidste træk var gjort, kunne man se 3 spillere med samme pointantal på sejrsskamlen: Norman-Hansen, Jens Enevoldsen og Chr. Poulsen. Nr. 4 blev Bjørn Nielsen, og på femte-pladsen kom Poul Hage.

Ved omkampen mellem de 3 sejrherrer vandt Norman-Hansen fortjent og blev dermed årets danmarksmester.

Norman-Hansen, der med sine 79 år stadig kan glæde sig ved en imponerende spillestyrke, er med hensyn til medfødt skaktalent næppe overgået af andre danske end Bent Larsen, og med en flittigere deltagelse i danmarksturneringerne ville denne alsidigt udrustede spiller have kunnet sikre sig betydeligt flere mesterskaber end det ene, han tilkæmpede sig i Næstved.

Flere af deltagerne fra den arrangerende klub gjorde deres by ære. A. Carlsen og C. Andersen blev begge præmietagere i 1. klasse, og den utrættelige skakentusiast Daase erobrede første-præmie i 2. klasse.

I årets dameklasse triumferede den sejrsvante fru Ingrid Larsen, som ved denne lejlighed hjemførte sit fjerde af indtil dato i alt 16 danmarksmesterskaber.

Fra alle sider hørte man lovord over det fuldkomne arrangement. Primus motor blandt en række uundværlige medarbejdere var Næstved Skakklubs initiativrige for mand, overassistent F. K. Willumsen, der med en kæmpeinsats fik alt til at klappe og endda fik tid til at fungere som en smidig og myndig turneringsleder.

Utvivlsomt er det Næstved Skakklubs vellykkede påsketurnering, som førte Willumsen frem til hvervet som formand for Dansk Skakunion, en ærespost, han bestred fra 1941-1954. Såvel i de vanskelige krigsår som i den efterfølgende periode, de det internationale samarbejde måtte genopbygges, ledede Willumsen unionen med energi og diplomatisk snilde. Organisationstalent, samarbejdsevne og værdifulde menneskelige egenskaber prægede hans virke for dansk skak, og når man betænker, at Willumsen samtidig nåede at beklæde et af de højeste embeder inden for De danske Statsbaner, forstår man, hvilken dynamisk personlighed, Dansk Skakunion mistede, da Willumsen i 1970 afgik ved døden, 74 år gammel.

Opdateret d. 28.9.2006

Ældre foto fra Næstved. Susåen i forgrunden; Sct. Peders Kirke i baggrunden.

Junior-DM 1969

Junior-DM 1969

Forsinket 65 år-års jubilæum (66) for Næstved Skakklub og en afslutningsturnering for formanden E. Juel Hansen

75-års jubilæum og Landskamp

75-års jubilæum og Landskamp

1978 var året, hvor Næstved Skakklub og DSU fejrede 75-års jubilæum. 

Foto, der vist nok er fra landskampen Danmark - Sverige i 1978, hvor vi mulede svenskerne med 12-4.

DM 1985

DM 1985
Af Poul Skovsgaard

I 1985 fejrede Næstved By sit 800-års jubilæum. Det skulle fejres med maner, og der var fra byens side afsat penge til byens foreningsliv til være med i festlighederne. 

Curt Hansen blev danmarksmester i 1985 i Næstved efter omkamp mod Carsten Høi. Fotoet her er dog af nyere dato.

Nimzowich Memorial 1985

Nimzowich Memorial 1985
Grønnegades Kaserne - Næstved

14.-28. september 1985

I anledning af Næstved Bys 850-års jubiluim og Finn Stuhs placering i Kulturelt udvalg, lykkedes det ham at skaffe 100.000 kr. til afholdelse af Nimzowich Memorial 85.
 

Feltet på teaterscenen

DM-85 omkamp: Curt Hansen - Carsten Høi

DM 1985 omkamp
Grønnegades Kaserne 1. - 5. oktober.

På vores tur med Gedserfærgen, hvor vi spillede med vores venskabsklub B.U.E. fra Hamborg, spurgte John Zachariassen om vi var interesserede i DM-omkampen mellem Curt Hansen og Carsten Høi.

Jeg sagde selvfølgelig ja, men var i det hele taget ikke ret sikker på den aftale. Men som bekendt skal man jo høre sandheden fra børn og fulde folk.

Omkampen kom altså til Næstved.

Vi havde lige fået skaffet den tyrkiske klub ind i et andet lokale på Grønnegades Kaserne, og havde derefter gennemgående renoveret vores lokale. Dette skete under Nimzowich Memorial. Lokalet skulle straks efter anvendes til omkampen. Vi lagde beslag på vores eget lokale, Fiskerlokalet og Pejsestuen i en uges tid.

Spillet foregik i vores lokale.

SDS-Cup 1986

SDS-Cup 1986
Gl. Ridehus og SDS-bygningen

11.-19. juli 1986

Efter jubelåret 1985, var der stadig lyst til at arrangere.

Fra turneringssalen - Ny Ridehus - på Grønnegades Kaserne.

SDS-Næstved Open 1987

SDS-Næstved Open 1987


Turneringen kan studeres yderligere i samtidige beretninger:

Borgmester Svend Hansen sammen med organisator Steen Højmark ved velkomsten til SDS-Cup.

SDS-Næstved Open 1988

SDS Open 1988


Efter 1 års forberedelse løb SDS-Næstved Open af stabelen. Primus motorer var Steen Højmark, Henrik Knudsen og jeg selv.
 
Steen tog sig af sponsorer, økonomi og henvendelse til topspillere, foruden overnatningsfaciliteter osv-osv-osv.

Henrik udarbejdede det nye turneringssystem (Accellereret, hvilket betød at man delte turneringen op u grupper og tildelte dem nogle rundelægningspoint, de stærke spillere straks mødte hinanden) i et samarbejde med Aage Hansen, som var programmør i ISS.

John Zachariassen havde igen været omkring med et par store sponsorer og sammen med hovedsponsoren SDS var det udgangspunktet. GM-er skulle have betaling og ophold. Larsen skulle have flybillet fra Argentina og ophold. Betalingen spillede han sig til, var aftalen. IM-er fik også visse fordele, men ellers var parolen, at resten af feltet skulle betale for at få chanchen imod titelholderne, og i takt den store tilmelding blev de økonomiske muligheder hele tiden udvidet. Der kunne inviteres flere GM-er osv. Økomistyringen klarede Steen Højmark, der havde lommeregneren fremme bestandigt. Omsætningen var over 300.000 og meget lidt skulle gå galt før vi ville risikere en økonomisk øretæve.

Der blev abbonneret i diverse udenlandske skaktidsskrifter, og der kom som bekendt tilmeldinger fra mange lande. Der var opstandelse i det lille hjem, når jeg bl.m.a. modtog en telefonsamtale fra USA. God var jeg ikke til hverken engelsk eller tysk, så man var til spot og spe for hele familien.

På samme måde kørte Steen og jeg rundt i Københavnsområdet for at komme til den sovjettiske ambassade for at sende invitation til russiske spillere. Her blev vi ikke lukket ind, men vores forbindelse gennem AS-04 gav resultat. Som arbejderklub havde AS-04 altid haft forbindelser til sovjet.

Den store tilmelding overraskede. Aage og Henrik havde indregnet systemet til max. 300 deltagere, og måtte få dage før turneringen omprogrammere for at få plads til alle i programmet.

Da turneringen gik i gang, var det den stærkeste Open hidtil set i Danmark. Med Nimziwitch i 1985, der var den stærkeste Lukkede turnering i Danmark hidtil, sad vi nu på begge rekorder. 

      Link til artikler omkring stævnet

Velkomsten til SDS-Cup i sparekassens lokaler på Axeltorv, hvor de førende spillede. Fotoet er fra en af de 3 SDS-cuper.

Unibank Næstved 1991

Unibank Næstved 1991

En ung Nils Linde Olsen spiller hvid i sidste runde mod IM Jan Johansson fra Sverige. Nils skulle faktisk have vundet det parti! Nu blev det så remis. 32. Lg5+ havde let vundet, så vidt det huskes!

Senior-DM 2009

Senior DM 

I 2008 startede Dansk Skak union at spille Senior Danmarksmester skab. Næstved stille med 3 spillere, der hurtigt blev til 2. Der blev spillet i K42’s klublokaler i Valby idagene 21. - 27. januar 2008.

I 2009 var Næsted vært for turneringen.

Turneringen blev afviklet i klubbens lokale. DSU lagde præmierne. Thomas Flindt var turneringsleder, Kaj Christensen klarede forplejningen og Flemming Preus var presse- og bulletin mand mv. og nåede også at spille med.

Samme år deltog Flemming Preuss i europamesterskabet for Senior Hold.

Skaklegenden Jørgen Hvenekilde.

Nyeste kommentarer

27.02 | 11:20

Dit websted er meget nyttigt --------------------------------------- http://www.k...

26.05 | 05:42

"Lynskak" er en disciplin, der for det meste anvendes, når der skal spilles "...